Utile

Vanzarea anexelor gospodaresti cu cota redusa de TVA

Pornind de la CIRCULARA[230729] cota TVA anexe gospodaresti, incercam sa exemplificam situatiile care pot aparea in contextul utilizarii cotei reduse de TVA de 5% pentru tranzactiile imobiliare.

Asadar, conform lit. c) alin. (3) al art. 291 din Legea nr. 227/2015 privind Codul Fiscal, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru următoarele livrări de bunuri și prestări de servicii:

Citeste mai mult…

Legea nr. 70 din 2015 privind operatiunile cu numerar si intarirea disciplinei financiar-valutare pe intelesul tuturor

Citeste mai mult…

Scoaterea prin optiune din evidenta T.V.A.

Am intalnit in practica situatia unei societati al carei parcurs in materie de T.V.A. poate fi rezumat astfel: infiintata in anul 2011, societatea a optat sa aplice regimul special de scutire pentru intreprinderile mici, conform prevederilor art. 152 din Codul Fiscal.

In luna noiembrie 2012, cifra de afaceri realizata de companie a depasit echivalentul in lei al sumei de 65.000 euro, respectiv 220.000 lei, motiv pentru care societatea a fost obligata sa se inregistreze in scopuri de T.V.A., conform prevederilor art. 152 alin. (6).

Citeste mai mult…

Fiscalitatea tichetelor cadou

Legislatia in materie de tichete (cadou sau de cresa) este reprezentata de Legea nr. 193 din 2006 privind acordarea tichetelor cadou si a tichetelor de cresa, precum si de Hotararea Guvernului nr. 1317 din 2006 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a dispozitiilor legii anterior mentionate. Desigur, ca aproape orice act normativ, si acestea au suferit o serie de modificari in perioada de la data adoptarii initiale, pana la zi.

Citeste mai mult…

Cheltuieli nedeductibile si venituri impozabile concomitent… dubla impunere?

La momentul modificarii prevederii referitoare la tratamentul fiscal al diurnei deductibile acordata de societatile platitoare de impozit pe profit/impozit pe venit (prin O.U.G. nr. 8/2013), au existat opinii conform carora, prin nerecunoasterea deductibilitatii la calculul profitului impozabil a partii din indemnizatia de deplasare ce depasea suma de 32,50 lei (2,5 ori nivelul legal stabilit pentru institutiile publice) si asimilarea simultana a acesteia unui venit salarial (cu tot ce presupunea acest fapt), s-ar fi produs o dubla impunere.

Citeste mai mult…

Calculul deducerii personale la salariatii care primesc tichete de masa

Conform art. 55 alin. (1) din Codul Fiscal, “Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă”.

Citeste mai mult…

Evidenta fiscala Asociatii de proprietari

La link-ul: http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsitentaContribuabili_r/Ghid_asociati_proprietari_2013.pdf, veti gasi Ghidul obligatiilor fiscale ale asociatiilor de proprietari. Vom incerca in randurile ce urmeaza sa explicam acest material elaborat de Directia generala de servicii pentru contribuabili din cadrul ANAF, celor carora le este adresat, respectiv membrilor Asociatiilor de proprietari.

Citeste mai mult…

Informaţii utile despre sistemul TVA-ului la încasare aplicabil începând cu 01-01-2013

(valabil pana la 31-12-2013, data intrarii in vigoare a O.U.G. nr. 111 din 2013)

1. Persoanele vizate

Societăţile înregistrate în scopuri de TVA, a căror cifra de afaceri realizată în anul precedent NU depăşeşte suma de 2.250.000 lei aplică, începând cu 01-01-2013, sistemul TVA-ului la încasare.

Totusi, măsura afectează în mod direct şi pe cei care nu vor aplica acest sistem.

Citeste mai mult…

Despre cheltuielile limitate la 50% cu anumite mijloace de transport utilizate de firma

La incadrarea cheltuileilor cu mijloacele de transport conform art. 21 alin. (4) lit. t) din Codul Fiscal este bine de avut in vedere ce se intampla cu partea nedeductibila, si asta pentru ca un eventual control al Fiscului s-ar putea solda cu recalcularea anumitor impozite si contributii.

O speta care consider ca poate genera situatia neplacuta amintita mai sus este aceea a vehiculelor utilizate in (…)

Citeste mai mult…